Jihomoravský hejtman při diskusi o dotačních programech na výstavbu a revitalizaci vodních nádrží upozornil například na podle něj ne vždy zcela šťastný přístup starostů obcí. „Před koncem volebního období máme všichni opravené chodníky. Ale to, že za obcí je rybník, který může projít revitalizací a pomoci se zadržením vody v krajině, se neřeší. Přitom chodníky můžeme opravit kdykoli, vodu, která nám třeba za pět let bude chybět, ale už nenachytáme," upozornil.

A doplnil. „Problém s vodou vidím ve spoustě obcí v kraji. Je to o kolegialitě. Pokud obec vynakládá velké prostředky na to, aby dovezla vodu, je potom problém, když si jeden člověk z tohoto zdroje napustí bazén. Pokud budeme do budoucna chtít hospodařit s vodou, tak se budeme muset trošku uskromnit,“ předpověděl hejtman.

Zdroj: Redakce


Voda se podle něj v budoucnosti může stát národní prioritou.

Debata byla v brněnském Vida centru, kde v panelu seděl s hejtmanem i krajský radní pro regionální rozvoj Petr Hýbler, náměstek ministra životního prostředí České republiky Vladimír Dolejský, bioklimatolog z Mendelovy univerzity a významný člen projektu Intersucho, mimo jiné také šéf projektu klimatickazmena.cz, profesor Miroslav Trnka a ředitel centra služeb firmy ENBRA Radovan Slaný.

Nestihli jste online reportáž z akce? Nevadí.

Online reportáž

Debata byla součástí projektu panelových diskuzí Deník s vámi, na nichž vydavatelství Vltava Labe Media umožňuje významným osobnostem jednotlivých krajů diskutovat přímo s hejtmany o palčivých otázkách i možnostech rozvoje regionu. Jak vypadaly debaty v jiných krajích nebo ta únorová v Brně, lze shlédnout na webu www.deniksvami.cz.