Deník s vámi organizuje v celé republice setkání s hejtmany (Prahu jako samostatný kraj vede právě primátor), na kterých se diskutují nejpalčivější problémy života občanů v daném regionu. Setkání s Hřibem se zúčastnili také starostové různých městských částí jako Jitka Synková z Prahy 17, Pavel Žďárský z Prahy 19, Alena Štrobová z Prahy 20 nebo původně bulvární novinář Pavel Novotný, nyní starosta Řeporyjí.

Ilustrace bydlení a stavby bytových domů.
Centrální stavební úřad. Pomůže, nebo uškodí Praze?

Debatu si nenechali ujít ani šéfka zastupitelů opoziční ODS Alexandra Udženija s předsedou pražské organizace strany a zastupitelem Tomášem Portlíkem. Moderátorem byl šéfredaktor centrální redakce Deníků Tomáš Skřivánek, jemuž jste mohli posílat otázky na primátora prostřednictvím e-mailu.

Online reportáž

Virtuální stavební úřad

Debata se dotýkala různých okruhů otázek. Mluvilo se o myšlence vybudování vládní čtvrti v Letňanech, výměnách členů dozorčích rad v městem zřizovaných organizacích, parkovacích místech a zónách nebo třeba o nápadu na zřízení centrálního stavebního úřadu. "Přestane to fungovat i tam, kde to dosud fungovalo. Našim cílem je zrychlit odvolání na magistrátu. Když to půjde rychle, tak se můžeme bavit o tom, že se to sjednotilo. Ale teď chceme jít cestou - nazval bych to virtuálním centrálním stavebním úřadem. Pokud by vznikl centrální úřad, byl by magistrát sám sobě odvolacím úřadem," odpověděl na dotaz k poslednímu zmiňovanému.

Politickou smršť v úvodu moderátor trochu naředil odlehčeným dotazem: "Co vás na magistrátu překvapilo?" Podle Hřiba se žádné překvapení nekonalo. "V oblasti IT a ve veřejné správě se pohybuji šestnáct let, viděl jsem mnoho úřadů. Každý z nich má své chyby. Specifikum magistrátu je to, že je má všechny najednou."

Co primátora Hřiba v úřadu překvapilo? Podívejte se na video:

Zdroj: Tomáš Bohuslav/Deník

Došlo i na dopravní stavby, problémy s turisty v centru Prahy nebo s výstavbou na Jižním Městě. Primátor zároveň na konci debaty slíbil, že bude řešit odškodnění lidí postižených loňským pádem lávky v Troji. 

"Je skutečně ostudou, že ani po roce nejsou vyřešeny ty záležitosti a lidé nedostali žádné odškodnění. Je fakt, že spadla lávka, který byla v majetku města. Lidé dostali lidé základní prvotní pomoc ve výši 50 tisíc korun na každého. Na další odškodnění od pojišťovny se čeká, protože se nedospělo k výsledkům vyšetřování. Přemýšlíme s paní radní Hanou Marvanou nad konkrétním způsobem pomoci, aby to bylo z právního hlediska v pořádku. Až budeme znát konkrétní řešení, tak se za těmi lidmi vydám osobně," odpověděl primátor na dotaz redakce Pražského deníku.

Horáček chce s Hřibem sázet stromy

"Prezidentský kandidát Michal Horáček se mi přihlásil, že se mnou chce sázet stromy," uvedl Hřib. Pirátský pražský lídr totiž před volbami sliboval, že se připojí k iniciativě Milion stromů. Zvládne to během čtyř let? "Budu sázet na legálních místech, upozorňuji," dodal Hřib s úsměvem. V nádherném reprezentativním sále ostatně celou dobu zhruba dvouhodinové debaty panovala dobrá nálada.

Průběh celého setkání jste mohli sledovat on-line. Navíc se o něm dočtete ve středečním vydání našeho Deníku. Redakce také připraví speciální přílohu, která čtenářům přiblíží vše, co se na Setkání s primátorem dělo. Ta vyjde v úterý 18. prosince jako součást Deníku.

Deník s vámi - setkání s hejtmankou Středočeského kraje Jaroslavou Pokornou Jermanovou v Praze.
Hejtmanské starosti: hlavně jde o dopravu

Hřib uvítal Deník a další hosty na krásném místě - v primátorské rezidenci, která zaujímá první a druhé patro průčelního traktu Městské knihovny. Do prostor, kde kromě Karla Baxy nikdo z šéfů Prahy nebydlel, se vchází samostatným vchodem z nároží Platnéřské a Žatecké ulice. Budovu postavila v letech 1925 až 1928 Pražská městská spořitelna jako jubilejní dar hlavnímu městu při příležitosti 60. výročí svého trvání a na počest 10. výročí Československé republiky. Nyní je primátorská rezidence využívána pro reprezentační účely.

Interiér rezidence primátora hlavního města Praha
Primátorská rezidence skrývá luxusní prostory. Žil zde však jen jeden primátor

Více se dočtete v Pražském deníku, který vyjde ve středu 5. prosince.