Záštitu nad setkáním převzal hejtman Martin Půta, moderátorem diskuse byl šéfredaktor severočeských Deníků Vladimír Mayer. Setkání proběhlo v prostorách Oblastní galerie v Liberci.

Projekt Deník s vámi.Zdroj: grafika Deník

Pozvání přijali kromě hejtmana Libereckého kraje Martina Půty následují: Martin Bauer (jednatel společnosti SUNDISK s.r.o.), Petr Bažant (Sdružení cestovního ruchu Jizerské hory, zástupce pro oblast Albrechtice), Dagmar Bejrová (Město Česká Lípa, projektový manažer cestovního ruchu), Pavel Blažek (jednatel společnosti KORID LK, spol. s r.o.), Eva Hornová (vedoucí oddělení cestovního ruchu), Jitka Kořínková (manažerka projektů, Sdružení Český ráj), Ivan Mališ (místostarosta Města Železný Brod), David Pastva (vedoucí odboru cestovního ruchu, kultury a sportu statutárního města Liberec), Radana Schaeferová (pracovník JKIC), Jan Sviták (starosta Obec Prysk), Alena Šafránková (místostarostka České Lípy), Petr Šikola (místostarosta Desné), Michal Vávra (místostarosta Město Vrchlabí) a Květa Vinklátová (členka rady kraje, řízení rezortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu). 

Podívejte se na fotogalerii ze setkání s hejtmanem z loňského roku, které se neslo v duchu dopravy, průmyslu a podnikání v kraji. 

Logo Libereckého kraje.Zdroj: Liberecký krajHlavním regionálním partnerem setkání je Liberecký kraj a dále Skupina ČEZ.

Pro aktualizaci stiskněte F5.

VÝZVA: Chcete se zapojit do diskuze? Své dotazy můžete posílat na redakční email: jiri.louda@vlmedia.cz

ON-LINE

Děkujeme za pozornost a váš zájem. Tímto je on-line u konce. 

15.50 Moderátor diskuze i hejtman poděkovali přítomným za jejich čas. Tímto byla moderovaná diskuze ukončena a otevřel se prostor pro neformální diskuzi. 

15.45 Na závěr se role prohodily a hejtman se rozhodl ověřit znalosti moderátora otázkou: Jak se jmenuje nejvyšší vrchol v Libereckém kraji?

15.43 Mezi nejzajímavější informace patří bezpochyby fakt, který zmínil hejtman Martin Půta. Cestovní ruch patří mezi třetího největšho zaměstnavatele v kraji.

Moderovaná diskuze na téma 'Turistická sezóna v Libereckém kraji' proběhla 24. května v Oblastní galerii Liberec za účasti hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a dalších hostů. Na snímku je Jan Sviták.Zdroj: Deník / Petr Zbranek15.40 „Podařilo se nám navázat spolupráci s Žitavskými horami, založili jsme spolek Lužické a Žitavské hory. Dále spolupracujeme s o.p.s České Švýcarsko, využíváme turistické cesty, vyhlídková místa a altány, navíc kopírujeme i okruhy kolem lesních chat. Cílíme nejen na rodiny, ale i na samotáře a dobrodruhy, které láká horské prostředí,“ řekl starosta obce Prysk Jan Sviták.

Moderovaná diskuze na téma 'Turistická sezóna v Libereckém kraji' proběhla 24. května v Oblastní galerii Liberec za účasti hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a dalších hostů. Na snímku je Alena Šafránková, starostka České Lípy.Zdroj: Deník / Petr Zbranek

15.35 Za Českou Lípu promluvila místostarostka Alena Šafránková, která např. mluvila i o nově otevřeném 3D bludišti, které si sama vyzkoušela na vlastní kůži. 

15.32 Perlou Jablonce je bezpochyby tamní přehrada, v jejímž okolí je řada sportovišť, nový pivovar Volt a koutek pro děti. Unikátem je on-line dráha kolem vodní plochy.

15.30 Květa Vinklátová připomněla, že právě toto by mohl vyřešit projekt Křišťálového údolí. Na to reagoval Ivan Mališ ze Železného Brodu, který zmínil, že právě ukázka tradiční výroby a kumulace výrobců v jeden den na jednom místě je přesně to, co přivádí stoupající počet návštěvníků do Železného Brodu.

15.25 Za město Jablonec a jeho informační centrum promluvila Radana Schaeferová: „Turisty, kteří si kupují bižuterii, už i zajímá, jak se vyrábí. Proto aktuálně řeším jejich zájem s výrobci, kteří se ale bojí konkurence. Nicméně věřím, že by se mohla uskutečnit spolupráce s malými výrobci.“ 

Moderovaná diskuze na téma 'Turistická sezóna v Libereckém kraji' proběhla 24. května v Oblastní galerii Liberec za účasti hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a dalších hostů. Na snímku je David Pastva.Zdroj: Deník / Petr Zbranek15.17 Slova se ujal vedoucí odboru cestovního ruchu, kultury a sportu statutárního města Liberec David Pastva, který zmínil existenci filmové kanceláře. Letos na podzim čeká Liberec velké natáčení zahraniční produkce. Liberec dále plánuje akce spojené s osmičkovým výročím jako např. čtvrteční komentované prohlídky. Na srpen připravují velkoformátovou výstavu, na náměstí bude stát okupační tank. V duchu „osmiček“ se ponesou i Dny evropského dědictví, které se pravidelně konají v září. A nezapomněl zmínit tradiční Liberecký jarmark, který proběhne už v červnu. 

15.10 K tématu cyklostezky se vyjádřil i zástupce Železného Brodu, na který dopadla finanční zátěž v souvislosti s úpravami terénu kolem cyklostezky v těsné blízkosti železnice. Na to zareagoval hejtman Martin Půta, že se kraj pokusí svolat jednání se zástupci Správy železničních cest. Ale rozhodně nepřipustí, aby se z peněz vyčleněných na cyklostezky opravily pozemky patřící železnicím. 

15.05 „Chceme vsadit na značku Globální geopark, který zahrnuje skalní města, vyhaslé sopky, vodu, jeskyně i lomy. Všechny informace zájemce najde v Turistických novinách včetně jízdních řádů a podrobného přehledu památek a turistických cílů,“ řekla za Sdružení Český ráj Jitka Kořínková. Turisty lákají na cyklostezku Greenway Jizera.

Most Greenway Jizera na Malé Skále
Cyklostezka Greenway Jizera se zasekla, intenzivně jednají

15.00 Silnice kolem Souše? Podle hejtmana se musí najít kompromis mezi zájmy obcí a ochranou zdroje pitné vody. Určitě není řešení nová silnice za miliardu, která by byla o sto metrů dál od kraje. 

Silnice přes Souš.
Starostové by uvítali letní autobusy přes Souš, kraj nadšení nesdílí

14.55 Na přetřes přišlo i téma v podobě vlakového spojení z Prahy do Liberce. Cesta v současné době trvá kolem tří hodin. Hejtman doufá v nápravu. 

Vlak. Ilustrační snímek
Vlakem do Prahy za 35 minut? Teď se řeší kudy a jestli vůbec

14.50 „Podařilo se zlepšit nabídku dopravy, hlavně v přepravě kol. Turista se dostane do Jizerských hor, Krkonoš i Českého ráje. Zřídili jsme cyklobusy z České Lípy a také chystáme linku mezi Českou Lípou a Nový Borem a mezi Jablonném v Podještědí a Žitavou,“ řekl Pavel Blažek za KORID LK. Také připomněl další zajímavé spojení na železnici k Máchovu jezeru. 

Moderovaná diskuze na téma 'Turistická sezóna v Libereckém kraji' proběhla 24. května v Oblastní galerii Liberec za účasti hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a dalších hostů. Na snímku zleva Eva Hornová a Květa Vinklátová.Zdroj: Deník / Petr Zbranek14.45 Eva Hornová shrnula návštěvnost Libereckého kraje. Ta loni překročila 800 000, letos to je 950 000, a to řadí Liberecký kraj na 5.-6. místo v České republice. Převažují domácí turisté, ze zahraničních Němci a Poláci.  

14.40 Slova se ujala radní pro kulturu a cestovní ruch Květa Vinklátová, která představila projekt Křišťálové údolí. „Společnost Preciosa nabídla Libereckému kraji možnost využívat značku Křišťálové údolí pro propagaci regionu. Na stole máme studii a snažíme se najít sjednocující téma, a co může být lepší než sklo a bižuterie. Liberecký kraj je v současné době snad jediným regionem na světě, kde se na tak malém prostoru nachází komplexně dochovaný sklářský průmysl ve všech jeho formách. 

14.32 Místostarosta Železného Brodu Ivan Mališ se věnoval ve své řeči 12. ročníku Skleněného městečka. Akce představuje  jedinečné setkání sklářů, umělců, sklářských řemeslníků a výrobců, příznivců a obdivovatelů sklářského řemesla. Navíc získává každým rokem na popularitě, dokonce ji navštěvují obyvatelé  partnerské obce z Moravy. Rádi by přilákali návštěvníky i z jiných míst včetně zahraničí. Též poukázal na to, že Skleněné městečko už zastiňuje i tradiční Železnobrodský jarmark. Často nestačí ani ubytovací kapacita. 

Moderovaná diskuze na téma 'Turistická sezóna v Libereckém kraji' proběhla 24. května v Oblastní galerii Liberec za účasti hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a dalších hostů. Na snímku je Martin Bauer.Zdroj: Deník / Petr Zbranek14.27 Za společnost SUNDISK promluvil Martin Bauer. „Rádi bychom vytvořili další turistické základny na Nise, v Jizerských horách nebo na Máchově jezeře. Vytvořit ubytovací a stravovací síť pro turisty, jako např. penzion v Líšném nebo na Kopanině.   

14.22 Slova se ujal místostarosta Desné: „Souš chceme využít jako další nástupní místo do Jizerek, hlavně rozšířit možnosti i pro zimní turistiku. Přivítali bychom vyhlídkovou plošinu, která by umožnila návštěvníkům výhled na celou plochu přehrady, která není přístupná. 

Moderovaná diskuze na téma 'Turistická sezóna v Libereckém kraji' proběhla 24. května v Oblastní galerii Liberec za účasti hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a dalších hostů. Na snímku je Petr Bažant.Zdroj: Deník / Petr Zbranek14.17 Petr Bažant ze Sdružení cestovního ruchu Jizerské hory představil chystanou novinku, a ta spočívá v cestě pro bikery, která rozšíří letní provoz. Nezapomněl poukázat na to, že singltreků přibývá, jelikož cyklisty už nebaví jezdit jen po rovných cestách, ale chtějí vyzkoušet i náročnější terén. Od kraje by uvítal pomoc při rozšiřování počtu cyklostezek.  

14.12 A kam by hejtman pozval turistu? „Určitě do Hrádku na Nisou.“ Kraj by rád přitáhl i zahraniční turisty, kteří přijedou ná pár dní do republiky. Může je nalákat na sklo a bižuterii. 

14.08 - Proč by hejtman Martin Půta doporučil k návštěvě Liberecký kraj? „Odpověď je jednoduchá, je nejhezčí v celé republice, máme zde krásnou přírodu, např. Jizerské a Lužické hory. Dále kulturní instituce. V neposlední řadě žádný návštěvník nemůže minout Ještěď a za poslední dobu zde vznikla řada menších pivovarů.“

14.00 - Moderátor Vladimír Mayer představil jednotlivé účastníky, poděkoval za účast a zahájil diskuzi. Cílem je představit zajímavá turistická místa v Libereckém kraji. 

13.30 - Přicházejí první hosté a probíhá jejich registrace.