Diskuze se účastnili také ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy Ondřej Boháč, šéf Dopravního podniku hlavního města Prahy Martin Gillar, člen představenstva Technické správy komunikací Jiří Tumpach a starostové některých městských části.

Online reportáž

"Člověk vůči sobě musí být kritický" zahájila debatu Deníku Andriana Krnáčová. "V politickém prostředí se zpravidla na radnici nacházíme v koalici a někdy se to daří a někdy to jde ztuha. U nás to jde ztuha," pokračovala.

Zdroj: Deník

Přesto je s odvedenou prací pražská primátorka spokojená. Důkazem jsou podle ní výsledky. "Povedlo se nám vyřešit Opencard, Škodův palác, kde jsme ušetřili bezmála půl miliardy. Otevřeli tunel Blanka. Také jsme začali rozvíjet veřejný prostor. Rekonstruujeme spodní část Václavského náměstí," vyjmenovala. 

Problém? Nedostatek strážníků

Krnáčovou mrzí, že některé státní úřady nejsou tolik vstřícné. Na mysli měla především výstavbu dopravních projektů. "Já bych ale u stavby městského okruhu dal paní primátorce zelený puntík," reagoval na plnění programu starosta Prahy 11 Petr Jirava (ANO).

Magistrát hl. města Prahy.
Pražská koalice po třech letech splnila více než polovinu slibů

Setkání s primátorkou Adrianou Krnáčovou v rezidenci primátora.Zdroj: Archiv VLP / Šťastný VladimírPodle zjištění Deníku se také stále nedaří v české metropoli zvýšit počet strážníků, jak se koalice v programu zavázala. Proti tomuto tvrzení se postavil starosta Petr Jirava. "Dneska sehnat pracovníka na jakoukoli pozici v Praze je těžké," hájil primátorku Jirava.

"Vedení Prahy má nabídnout zájemcům takové podmínky, aby počet strážníků zvýšila," řekla však Deníku starostka Prahy 2 a členka sněmovního bezpečnostního výboru Jana Černochová.

Mirek Topolánek (vpravo) v ostřejší debatě s Jiřím Drahošem.
Ostrá debata o xenofobii a migraci. Topolánek: Bojím se latentního rasismu

Debata se stočila i na výstavbu nových dopravních tratí. Tady ovšem panuje podle Martina Gillara pesimismus. Důvod, proč se nestaví? "Neumíme vykoupit pozemky. Získat majetková práva k těm pozemkům je nejzásadnější problém," prohlásil šéf Dopravního podniku hlavního města Prahy. 

Airbnb a nové výstavby

Pražany zajímá i sdílná ekonomika, Deník tak neváhal otevřit diskuzi na téma krátkodobé nájmy bytů AirBnB. "Je potřeba, aby ministerstvo průmyslu a obchodu vytvořilo rámec regulací, v čemž je nyní rezistentní. Doufáme, že se to změní," odpověděla Krnáčová.

Deník s vámi - Setkání s primátorkou v rezidenci primátora: Adriana Krnáčová.Zdroj: Archiv VLP / Šťastný VladimírOhledně nových výstaveb vyzvdvihla Krnáčová Smíchov. "Je dobrým příkladem, jak se zvládla veřejná participace, kdy veřejnost měla možnost do toho mluvit. A dospělo se ke konsenzu, kdy obyvatelé městské části Prahy pět souhlasili," uvedla Krnáčová. 

Developeři podle primátorky v současné době chápou, že se musí domluvit s městem a městskými částmi. "Jsem ráda, že jsme v tomto stádiu. A doufám, že se to nikdy nedostane do stádia, kdy se velmi pochybně povolovaly stavby," zakončila pražská primátorka.

Debata se odehrává v prostorách rezidence primátora v nové budově Ústřední knihovny města Prahy, kterou postavila v letech 1925–1928 Pražská městská spořitelna jako jubilejní dar hlavnímu městu při příležitosti 60. výročí svého trvání a na počest 10. výročí Československé republiky.

Interiér rezidence primátora hlavního města Praha
Primátorská rezidence skrývá luxusní prostory. Žil zde však jen jeden primátor
Zdroj: Redakce